Zdroj: http://www.kpg.fapz.uniag.sk/index.php?a=2  •  Vydané: 21.5.2010 18:12  •  Autor: Jirko

Ako to všetko začalo a čo sme videli?

Priebeh tohto ročnej jarnej exkurzie

Na konci prvej dekády 21. storočia sa na SPU skloňuje dátum 29.4.2010. V tento krásny štvrtok vyrážajú dva autobusy plné študentov na Pedologicko-geologicko-botanickú exkurziu do Račkovej doliny v Západných Tatrách.

Štvrtok: Skalné Obydlia v Brhlovciach - Sitno (1009,2 m.n.m)

V histórií našich Exkurzií sa už druhý krát púšťame do Tatier smer Levice. V blízkosti tohto mesta sa totiž nachádza jedna z "rarít" osídľovania Slovenska. Čo si predstaviť pod pojmom skalné obydlia? Niekto možno domčeky postavené zo skál. Tu sme však objavili "domčeky v skale". Znie to možno neuveriteľne, ale "skala" tvorená Tufmi a Tufitmi (usadený sopečný popol) je veľmi mäkká a s použitím kovových nástrojov ľahko obrábateľná. To umožnilo vydlabanie otvorov do takých rozmerov, že sa v nich dalo prebývať. Druhým veľkým významom však bola aj ochranná funkcia pred nájazdmi Turkov. Keď sme sa všetci nahrnuli do múzea paní kurátorka sa nás trochu zľakla. Predsa len viac ako 90 ľudí na taký dvor je pomerne veľa. Výkladu sa však v prvom rade ujal RNDr. Nádašský, ktorý hovoril o vzniku a geologickej stavbe. Paní, ktorá sa z jeho výkladu dozaista taktiež poučila, doplnila už len niekoľko ďalších informácií o osídlení a význame obydlí.

Po tejto nenáročnej zastávke sme nabrali smer Banská Štiavnica a najvyšší vrchol v okolí Sitno. Oblasť Štiavnických vrchov je známa predovšetkým banskou činnosťou a vodnými nádržami tzv. Tajchami. My sme zastavili asi pri tom najznámejšom. Od Počúvalského jazera sme vyrazili k vrcholu Sitna. Strmý nástup postupne celú skupinu roztrhal a tak sme sa všetci stretli na Tatárskej lúke, ktorá je zaujímavá najmä z hľadiska botaniky a viditeľným vulkanickým sklom. Výhľad na vrchol Sitna obloženého andezitovými bralami nás už lákal a tak sa púšťame do jeho zdolania. Z hora sa už kocháme krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu. Zaujímavosťou bolo tiež odkrytie pôdneho profilu andozeme, typického pre vulkanické pohoria.

Piatok: Ľubochnianska dolina - Chata pod Borišovom, Borišov, Ploská (1532 m.n.m.)

Piatok sa niesol v znamení výroku "dáme si do tela". Autobusom sme sa na zvláštne povolenie dostali do záveru jednej z najdlhších dolín na Slovensku. Ľubochnianska dolina je totiž pre bežných smrteľníkov uzavretá. Po takmer 25 km dlhej úzkej ceste sme sa dostali na východiskový bod tzv. Močidlo. Na tomto mieste sa zbiehajú dva turistické chodníky, čo nám dáva možnosť vrátiť sa na to isté miesto inou trasou. Po žltej značke sa lesom, po takmer už neviditeľnom chodníku, dostávame na lúku. Tu si uvedomujeme prečo je Veľká Fatra srdcovou záležitosťou doc. Chlpíka. Naskytlo sa nám niekoľko nádherných výhľadov ako chatu pod Borišovom a Borišov, ale aj do širokého okolia Veľkej Fatry. Chodníkom sa postupne dostávame až na chatu. .

Tá rýchlejšia časť partie hravo za hodinku stihla aj vrchol Borišova. Aj keď z vlastnej skúsenosti a komentárov mojich 10-tich "spolušlapačov" je výstup dosť surový. Výhľady z vrcholu však stáli za tú námahu. Po zostupe nás už čakala celá skupina na chate. Po obede sme postupne v rôzne veľkých skupinách vystupovali na ďalší významný kopec - Ploská. Na pohľad ploská, ale realita je trochu iná a pravdou je, že sme dostali zabrať. Štyria najrýchlejší a chôdze chtiví členovia exkurzie pod vedením doc. Repiského sa vybrali ešte na Rakytov. My ostatní sme traverzom popod Čierny kameň zišli do sedla a v spoločnosti slnečných lúčov čakali na celú výpravu. Po oddychu sa strmím a klzkým chodníkom sa púšťame späť do záveru doliny, kde nás čaká autobus a cesta domov.

Sobota: 1 skupina: Západné Tatry - ústie Račkovej doliny, 2 skupina: Prosiecka dolina, Lúčky kúpele, Archeologická lokalita Havránok

Na Sobotu sme zvolili len oddychovejší program. Na chate sme sa rozdelili do dvoch skupín. Prvá sa pod vedením doc. Chlpíka vybrala do ústia Račkovej doliny, kde sledovala dôsledky veternej a lavínovej kalamity.

Druhá skupina sa pod vedením RNDr. Nádašského a doc. Baranca, odviezla do ústia Prosieckej doliny, ktorá patrí k jednej z najkrajších na slovensku. Pozoruhodné sú najmä skalné vráta a z botanického hľadiska výskyt Ponikleca veľkokvetého. Druhou zastávkou tejto skupiny boli Lúčky kúpele, kde už pravidelne obdivujeme travertínový vodopád. Poslednou zastávkou bola archeologická lokalita Havránok, kde sa nachádzajú stopy keltského osídlenia.

Ako sa už stáva pravidelnosťou aj tento ročník nás svojou návštevou poctil dekan FAPZ prof. Ing. Daniel Bíro, PhD. so svojou manželkou a prorektor SPU doc. Ing. Jozef Repiský, CSc., ako aj mnoho ďaľších vzácnych hostí nie len z našej Alma mater ale aj zo zahraničia.

Nedeľa: Príchod do Nitry